Bronnen

Op deze pagina staan de bronnen.
Hier halen jullie de informatie vandaan om erna de vragen te beanwoorden.

klik op de link en bekijk het filmpje.

 

 

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050115_vaneitotvlinder0

 

Vlinders

Vlinders zijn een grote groep van gevleugelde insecten.

Vlinders zijn één van de grootste groepen van insecten; er zijn ongeveer 160.000 beschreven soorten. Vlinders komen wereldwijd voor en leven in uiteenlopende werelddelen; van koude werelddelen tot de woestijn. De meeste soorten vlinders leven in tropische (hele warme) gebieden.

Vlinders worden door de mens gezien als iets moois. Ze worden wel gezien als 'vliegende bloemen'. Vlinders zijn geliefd omdat ze niet kunnen steken of bijten en zijn erg kwetsbaar. Ze hebben daarnaast een sierlijke vlucht en bonte kleuren. Omdat de vlinders van die mooie kleuren hebben worden ze vaak bewaard.

Vlinders zijn niet alleen een van de grootste maar tevens een van de meest diverse groepen van insecten als het gaat om kleuren en vormen. De larven  van de vlinder heten rupsen.  Veel vlinders zijn gemakkelijk als zodanig te herkennen maar er zijn uitzonderingen.

 

Dagvlinders en nachtvlinders
Misschien heb je het al wel eens gehoord: er zijn dagvlinders en nachtvlinders. Als je naar de namen kijkt, lijkt het alsof je ze simpel uit elkaar kunt houden: dagvlinders vliegen overdag, nachtvlinders vliegen 's nachts. Dit klopt, maar pas op, er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen! Je kunt ze uit elkaar houden door ze goed te bekijken.

 

 dagvlindervoelspriet dag

 

Bij dagvlinders:

-eindigen de voelsprieten altijd in een knopje.

-staan de vleugels in rust meestal omhoog, vlak tegen elkaar aan geklapt. De vleugels zijn felgekleurd, bijvoorbeeld rood, geel of blauw.

 

 

nachtvlindervoelsprieten nacht

 

 

Bij nachtvlinders:

-eindigen de voelsprieten niet in een knopje.

-liggen de vleugels plat over het lijf gevouwen als de vlinder in rust is. De vleugels zijn meestal onopvallend gekleurd zoals bruin, zwart of grijs.